Yeni Cami (Valide Sultan Camii)

yeni camii kapali hava gorsel gezenkediler.com

Yeni Cami” veya diğer bir ismiyle “Valide Sultan Camii” İstanbul’da 1597 senesinde Sultan III. Murad’ın eşi Safiye Sultan’ın isteğiyle temeli atılan ve 1665’te o dönemin padişahı olan IV. Mehmed’in annesi Turhan Hatice Sultan’ın çabaları neticesinde ibadete açılan camii olarak bilinir.

İstanbul’un görseline önemli bir katkı sağlayan “Yeni Cami” İstanbul’da Osmanlı ailesi tarafından yaptırılmış olan büyük camilerin son örneği sayılmaktadır. Osmanlı dönemi Türk mimarisinde inşaatı en uzun sürede tamamlanabilen cami olarak bilinmektedir. Mimar Davut Ağa tarafınca yapılmaya başlanmış ve Mimar Dalgıç Ahmed Ağa devam ettirmiş fakat Safiye Sultan’ın ölümü ile yarım kalmış olan inşaat, başlangıcından tam olarak 66 sene sonra dönemin mimarbaşısı Mustafa Ağa tarafından IV. Mehmed zamanında tamamlanabilmiştir.

Cami deniz kenarına inşa edilmiştir ancak denizle mesafesi sonradan denizin doldurulması sonucu artmıştır.

Caminin mimari üslubu, kubbedeki yükseklik vurgusu ve yan cephe revaklarıdır. Mimar Sinan’ın Şehzade Camii’nde ve Sedefkar Mimar Mehmed Ağa’nın Sultanahmet Camii’nde kullandığı kubbe planını tekrarlar. Ancak kubbenin piramidi andırır şekilde yükselmesi kendine has bir özelliktir.

Yeni Cami ile birlikte Valide Sultan Türbesi, Hünkâr Kasrı, sebil, çeşme, sıbyan mektebi, darülkurra, Mısır Çarşısı arastası inşa edilmiştir. Daha sonra külliyeye kütüphane, muvakkithane ve bir türbe ile çeşmeler de eklenmiştir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından cami ve eklentilerinde günümüzde restorasyon çalışmaları yapılmaktadır.

Yeni Cami ve külliyesinin inşaatı, Oğlu III. Mehmet’in tahta geçmesinden sonra iktidarını temsil etmek üzere Eminönü’de bir cami yaptırmak isteyen Safiye Sultan tarafından 1597’de başlatılmıştır.

Yeni Cami’nin bulunduğu Bahçekapı semti, caminin inşa edildiği dönemde gümrüğe ve limanı yakınlığı nedeniyle önemli bir ticaret yeri idi. Bugünkü caminin yerinde bir kilise, bir sinagog, birkaç dükkân ve çok sayıda hane vardı. Bölgeye, Fatih devrinde Balkanlar ve Anadolu’dan getirilmiş Yahudiler yerleştirilmişti. Uzun yıllardır bölgenin sakini olan Karay Yahudileri’nin mülkleri Safiye Sultan tarafından istimlak hukukuna uygun olarak devralındı ve halkı Hasköy’e gönderildi.

Caminin yapımı görevlendirilen ilk mimar, Davut Ağa idi. Mimar Davut Ağa, yapının yerini belirleyip planını çizdi. İstimlak işlemleri tamamlandıktan sonra temel, 1598 yılının Nisan ayında devlet ileri gelenlerinin katıldığı bir törenle atıldı. Tophane’den yapılan top atışlarıyla İstanbul’a, caminin yapımına başlandığını haber verildi. Ancak o sırada sadrazam Hadım Hasan Paşa’nın azledilmesi kutlamalara gölge düşürmüş ve törenin tamamlanmamasına sebep olmuştur. 20 Ağustos 1598’de Molla Futûhi Efendi’nin caminin temeli için tayin ettiği kutlu saati yazdığı zayiçeyle ikinci kez bir merasim yapılarak inşaata resmen başlandı.

Temel kazma işine başladıktan sonra buradan çok miktarda su çıkması inşaatı sıkıntıya soktu. Su, tulumbalarla tahliye edildi. Zemini sağlamlaştırmak için uçları kurşun kuşaklarla bağlanan kazıklar çakıldı ve üzerine taş bloklar yerleştirildi. Böylece duvarlar yer seviyesinden yükseltildi. Bu iş için Rodos’tan getirtilen taşlar kullanıldı.

Temel işi tamamlanmadan önce Davut Ağa’nın vebaya yakalanarak ölmesi üzerine su yolu nâzırı Mimar Dalgıç Ahmed Ağa mimarbaşı tayin edildi. 1603’te yapı birinci pencere hizasına kadar yükselmişken III. Mehmed’in ölümü ve Safiye Sultan’ın Beyazıt’teki eski saraya yollanması üzerine inşaat askıya alındı ve Safiye Sultan’ın 1604 yılında ölmesi ile tamamen kesintiye uğradı ve yapı uzun yıllar atıl kaldı.

IV. Murad 1637 yılında cami inşaatını devam ettirme girişiminde bulunmuş; ancak yüksek maliyet nedeniyle vazgeçmiştir.[1] Aşırı masrafı dolayısıyla ek vergilere sebep olan ve sonunda harabe durumunda kalan bu camiye İstanbul ahâlisi “Zulmiye” adını verdi.

Metruk haldeki cami, 4 Temmuz 1660 yılında gerçekleşen Büyük İstanbul Yangınında hasar gördü. Yangından sonra Turhan Hatice Sultan, Köprülü Mehmed Paşa’nın da tavsiyesiyle cami yapımını gündeme aldı. Safiye Sultan’ın girişimi yarıda kalınca cami çevresi yeniden eski sahiplerince iskân edilmiş ve bir Yahudi yerleşimi haline gelmişti Yangın çevredeki Yahudi mahallelerini de küle çevirince 40 Yahudi evi Hasköy’e nakledildi; böylece Yeni Cami çevresi genişletildi. Alan genişletme çabaları ile birlikte Hünkar Kasrı, Türbe, Sebilhane, Sıbyan mektebi, Darülhadis Mısır Çarşısı da projeye eklendi.

İnşaat, Mimarbaşı Mustafa Ağa sorumluluğunda bir sıra taş sökülerek yeniden başladı, 1665’te bir cuma günü sarayın ve cümle devlet erkânının hazır bulunduğu topluluğun önünde düzenlenen merasim töreniyle inşaat sona erdi. Halk tarafından Zulmiyeolarak anılan camiyeAdliye adı verildi. Sicil kayıtlarında caminin adı bu şekilde geçer.

Valide Sultan Camisi Kısa Bir Video

İstanbul Eminönü Yeni Camii Ulaşım

Anadolu yakasından gelenler için;

Kadıköy’den Eminönü vapuruna binerek Eminönü’nde indikten sonra çok kısa bir yürüyüşle Yeni Camisine ulaşabilirsiniz.


Üsküdar‘dan  Eminönü vapuruna binerek Eminönü’nde indikten sonrasında çok kısa bir yürüyüşle Yeni Camisine ulaşım sağlayabilirsiniz.


Ümraniye‘den Üsküdar-Çekmeköy metrosuna binip Üsküdar son durakta inin. Üsküdar’dan  Eminönü vapuruna binerekten Eminönü’nde indikten hemen sonrasında kısa bir yürüyüşle Yeni Camisine ulaşım sağlayabilirsiniz.


KartalMaltepePendikTuzla taraflarından gelecekseniz; Tavşantepe-Kadıköy metrosuna binerek Kadıköy‘de inin. Rıhtım’dan Eminönü vapuruna binerek Eminönü’nde indikten sonra kısa bir bir yürüyüşle Yeni Camisine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Avrupa yakasından gelenler için;

BüyükçekmeceBeylikdüzüAvcılar
KüçükçekmeceBahçelievler taraflarından geliyorsanız herhangi
 Metrobüs istasyonundan Metrobüse binerek 
Cevizlibağ istasyonunda inin. Burdan Kabataş-Bağcılar tramvayına binerek Eminönü istasyonunda indiğiniz zaman Yeni Camisine erişebilirsiniz.


EsenlerBayrampaşa taraflarından geliyorsanız Yenikapı-Havalimanı metrosuyla Aksaray istasyonunda inin. Buradan Kabataş-Bağcılar tramvayına binerekten Eminönü istasyonunda indiğiniz zaman Yeni Camisine ulaşım sağlayabilirsiniz.


BağcılarGüngören taraflarından geliyorsanız Kabataş-Bağcılar tramvay hattına binerek Eminönü istasyonunda indiğiniz zaman Yeni Camisine ulaşabileceksiniz.


Taksim‘den Tünel’e binerek Karaköy’e geldikten sonra çok kısa bir yürüyüş sonrasında Mısır Çarşısı’na ulaşabilirsiniz.

travel gezenkediler.com
“Gezenkediler.com”

“Korona Virüs kapsamında her gün ziyaret edebilirsiniz. Maskenizi ve dezenfektanlarınızı yanınızdan eksik etmeyiniz. :)”

Gezen Kediniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: