Yedikule Zindanları

yedikule zindanlari discekim gezenkediler.com

Yedikule, aslında adı gibi bir zindan oluşturmak amacıyla değil de, Bizans’a misafir olarak gelen kralları ve yabancı sarayların ahalisini gösterişli bir şekilde karşılamak için yaptırıldı. Türk Tarih Kurumu’nun yaptığı araştırmalara ve de elde edilen tarihi bulgulara göre de,  Altın Kapı’yı bir zafer takı olarak dönemin Bizans İmparatoru “Theodosius” yaptırdı. 

Theodosius‘tan” sonra tahta gelen oğlu da 4 adet yüksek gözlem kulesinden oluşan bir kaleyi kapı ile birleştirmiştir.

Dünya tarihine çağ açıp kapatan, İstanbul’un Fethi ile şehri eline alan Fatih Sultan Mehmet, yapıya 3 adet kule daha ekledi ve tam tamına yedi tane kule oldu. Ayrıca kaleye surlar da ekletip kuleleri bağlayan Sultan Mehmet, burada bir garnizon oluşturdu. Böylece Bizans ve Osmanlı medeniyetleri bütünleşmiş hale geldi. Padişah yapıtın temizliği ve onarımı için bölgeye malzeme desteği de sağlamıştır.

Dört tane Bizans İmparatorları’nın, 3 tane de Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı yedi adet kuleden adını alan bu tarihi yapıtın her kulesine isim verilmiştir. Bu kulelerin isimleri ve kısa tarihçeleri şöyledir:

Genç Osman Kulesi

Bu kulenin Osmanlı tarihinin en genç padişahlarından Genç Osman’ın adını alma nedeni aslında padişahın maalesef katledildiği yerin bu bölgenin 2. katında olmasıydı…

Cephanelik Kulesi

isminden de anlaşılacağı üzere devlete bağlı olduğu zamanlar da cephane deposu olarak kullanıldı. Ayrıca da 2 hapishane dışında, devlet suçlularının hapsedildiği zindanlardan da birisiydi. Yapıyı ziyaret ettiğiniz zaman kirişle tutturulmuş ahşap katları göreceksiniz.

III. Ahmet Kulesi

Bu kule günümüze kadar dayanamamış ve depremlerle yıkılmıştır. Devrimci padişah III.Ahmet’in adını almasının sebebiyse. padişahın bu kısmı yaptırma işiyle fazlasıyla uğraşmasıdır.

Hazine Kulesi

 Yedikule Zindanları’nın Kronolojisi’nde de görebileceğimiz gibi bu hisar bir dönem hazinelerin tutulduğu yerdi. Devletin sahip olduğu bu hazine, Hazine Kulesi‘nde tutuluyordu. Ama daha sonra III. Murat döneminde hazine saraya transfer edildi. Kulenin tarihindeki bir diğer olay ise, hemen yanında bulunan Yanan Kasır köşkünde çıkan yangından etkilenmesi fakat daha sonra da onarılması olmuştur. Köşkün “yanan” sıfatını almasının sebebi ise bu yangın olmuştur.

Zindan Kulesi

Kitabeler Kulesi adıyla da anılmaktadır. Zindan olarak kullanılan 2 kuleden birisidir. İçinde bulunan ahşap katlar çıkan yangınlarda yanarak hasar görmüştür.

Top Kulesi

Yangında yanan bir diğer kuleydi. Hapishane olarak da kullanıldı.

Bayrak Kulesi

Altın Kapı’nın üstündeki kuledir. Yedi kule arasında en sağlam olanıdır. Sancağın dalgalandığı yer olması sebebiyle yeniçeriler (askerlerin de) burada nöbet tutarlardı. Günümzde de hala sapa sağlam durmaktadır.

Yedikule Zindanları’na Gidiş Ve Ücretler

Gidiş & Konum

+ Yedikule Hisarı ve Zindanları, Bakırköy Sahil’den Sarayburnu’na kadar uzanan oldukça büyük bir yapıdır. Ulaşım içinse birkaç farklı alternatif var;

+ Otobüsle Yedikule Zindanları’na gitmek isterseniz Taksim’den kalkan 80T, Eminönü’nden kalkan 80, BN1 ve BN2 ile Beyazıt’tan kalkan 80B sizi Yedikule Otobüs Durağı’na kadar götürecektir.

+ Marmaray ile Yedikule Zindanları’na gitmek içinse Kazlıçeşme Durağı’nda inilip kıs bir yürüyüşle hisara ve zindanlara ulaşılabilir.

+ Kendi aracı ile gitmek isteyenlere ise, E-5 üzerinde Mecidiyeköy yönünden Atatürk Havalimanı yönüne giderken Topkapı çıkışından çıkıp sahil yolu ya da Abdi İpekçi Spor Salonu’nun tabelalarını takip ederlerse hisara ve zindanlara rahatlıkla ulaşacaklardır.

Ziyaret Ve Ücretlendirme

*Müze Şuan da Ziyarete Kapalıdır.

+ Müze ziyarete kapanmadan önce de, haftanın her günü saat 09:00-18:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: