Eyüp Sultan Camii, dikdörtgen planda, mihrabı çıkıntılıdır. Merkez kubbe altı sütun ve iki filayağına müstenit tarzda kemerlere dayanır, etrafında ise yarım kubbe, ortasındaysa Eyüp Sultan türbesi, sandukasının ayak ucundaysa bir pınar, avlu ortasında asırlık çınar mevcuttur. Yapılmasını bizzat Fatih Sultan Mehmet istemiştir. Mimar Sinan ise bu güzide caminin mimarıdır.
1458’den sonra çok kez tamir edilen caminin minarelerinin boyutu önceleri kısaydı, 1733’te yeni ve uzun minareler yaptırıldı. 1823 senesinde deniz tarafındaki minare, yıldırım çarpması sonucu hasar aldığı için tekrardan yapıldı.
Cümle kapısı önündeki Sinan Paşa kasrı 1798 yılında yıktırıltılmıştır. şuanki Yerinde ise dev bir çınar ağacı gölgesinde etrafı parmaklıklı bir set ve çimen sofa mevcuttur. Parmaklığın dört köşesinde dört mini çeşme mevcutur. Bunlara hacat çeşmeleri, kısmet çeşmeleri denmektedir. Tamir i yapıldıktan sonraysa camiyi açıp namaz kılan Sultan III. Selim Mevlevi olduğu için parmaklıkların üzerinde Mevlevi sikkeleri mevcuttur.
Dış avlunun caddeye bakan 2 kapısı mevcuttur. İç avlu oniki sütuna müstenit onüç kubbelidir. Avlunun ortası şadırvandır. Türbe tek kubbeli, sekiz köşelidir. Türbe methalinde nakşı kademi saadet, sağında sebil bulunmaktadır. Eyüp Sultan Camii kubbesi
Mihrab eyvandır, minber mermerdir. Son cemaat yeri önünde altı sütunlu ve yedi kubbeli bir revak vardır.
Bu kadar fazla kabir, türbe, lahit başka bir camide mevcut olamamıştır. Serviler ve mezarlıklar cami çevresini uhrevi bir mekan yapmaktadır. Necip Fazıl, Fevzi Çakmak, Ferhat Paşa, Mehmet Paşa, Siyavuş Paşa, Beşir Fuad, Ahmet Haşim, Ziya Osman Saba, Sokullu Mehmet Paşa buraya defnedilmiştir.
Fatih’ten sonra asırlarca padişahlar Eyüp Sultan Camisinde kılıç kuşanmışlardı. Bu Fatih ile başlatmış, ilk kılıcı Fatih’e Akşemseddin vermiştir. Padişahlar, Sinan Paşa Köşkü’nden kayık ile Bostan iskelesine gelir ve camide 2 rekat namazını kılar, şeyhülislam kılıcı bahşederdi.
Eyüp Sultan Camii Kısa Video
Eyüp Sultan Camisine Nerede ve Nasıl Gidilir?
Konum
Nasıl Gidilir?
Anadolu yakasından gelenler;
*Kadıköy Söğütlüçeşme üzerinden Marmaray‘la Yenikapı durağında inip otobüs duraklarının olduğu çıkıştan çıkın. Buradan 39, 39D, 39K numaralı hatlardan herhangi birine binerek Eyüp Sultan durağında indiğiniz zaman Eyüp Sultan Camisine ulaşabilirsiniz.
*Üsküdar‘dan Marmaray ile Yenikapı durağında inerek otobüs duraklarının olduğu çıkıştan çıkınız. Buradan 39, 39D, 39K numaralı hatlardan herhangi birine binerek Eyüp Sultan durağında indiğinizde Eyüp Sultan Camisine ulaşabilirsiniz.
*Ümraniye üzerinden Üsküdar-Çekmeköy metrosuna binip Üsküdar son durakta inip Marmaray‘a aktarma yapın. Marmaray’la Yenikapı durağında inip otobüs duraklarının bulunduğu çıkıştan çıkın. Buradan 39, 39D, 39K sayılı hatlardan herhangi bir tanesine binerek Eyüp Sultan durağında indiğinizde Eyüp Sultan Camisine geçiş yapabilirsiniz.
*Kartal, Maltepe, Pendik, Tuzla taraflarından geliyorsanız 500 T ile Ayvansaray durağında indikten sonra Haliç‘e inen yoldan aşağıya kadar yürüyün ve sol taraftan devam ettiğin, Eyüp Sultan Camisine ulaşacaksınız.
Avrupa yakasından gelenler;
*Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar,
Küçükçekmece, Bahçelievler taraflarından geliyorsanız herhangi bir Metrobüs istasyonundan metrobüse binip Ayvansaray-Eyüp durağında indikten sonra üst geçitten sol taraftan çıkarak Haliç’e inen yoldan aşağıya kadar yürüyüp sol taraftan devam ettiğinizde Eyüp Sultan Camisine ulaşabilirsiniz.
*Bağcılar, Güngören taraflarından geliyorsanız Kabataş-Bağcılar tramvay hattıyla Zeytinburnu istasyonunda inip Metrobüse aktarma yapınız. Metrobüs ile Ayvansaray-Eyüp durağında indikten sonra üst geçitten sol taraftan çıkarak Haliç‘e inen yoldan aşağıya kadar yürüyüp sol taraftan devam ettiğinizde Eyüp Sultan Camisine ulaşabilirsiniz.
*Esenler, Bayrampaşa taraflarından geliyorsanız M1 Yenikapı-Havalimanı metrosuyla Merter istasyonunda inip Metrobüse aktarma yapıınız. Metrobüs ile Ayvansaray-Eyüp durağında indikten sonra üst geçittin sol taraftan çıkarak Haliç‘e inen yoldan aşağıya kadar yürüyüp sol taraftan devam ettiğinizde Eyüp Sultan Camisine ulaşabilirsiniz.
*Taksim üzerinden 55 ET, 55 T sayılı otobüslerden herhangi bir tanesine binerek Eyüp Sultan durağında indiğinizde Eyüp Sultan Camisine ulaşabilirsiniz.
“Korona Virüs kapsamında her gün ziyaret edebilirsiniz. Maskenizi ve dezenfektanlarınızı yanınızdan eksik etmeyiniz. :)”
— Gezen Kediniz