Galata Mevlevihanesi

galata mevlevihanesi gezenkediler.com

Galata Mevlevihanesi veya diğer adıyla Kulekapı Mevlevihanesi, İstanbul Beyoğlu ilçesinde mevcut olan çok eski bir mevlevihane. Günümüzde Galata Mevlevihanesi Müzesi adıyla müze olarak faaliyet halindedir.

1491 senesinde İskender Paşa tarafınca yaptırılmış olan ve şehirdeki ilk mevlevihane olma özelliği taşımakta olan Galata Mevlevihanesi‘nin ilk şeyhi Semâî Mehmed Dede idi. 1500’lerin ikinci yarısıyla 1600’lerin başı arasındaki süreçte Halvetilik tarikatına bağlı bir zaviye ve derslik olarak kullanıldı. Farklı zamanlarda çeşitli onarım ve ekleme çalışmalarının sonucunda bir külliye hâline geldi. 25 Ekim 1925’te çıkarılan tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması ve bazı unvanların yasaklanması ve kaldırılmasına dair kanun çerçevesinde faaliyetlerine son verildi. Bu dönemden sonra mevlevihanenin ana yapısı ilkokul ve lojman, diğer bölümleri ise farklı amaçlarla kullanıldı. Çeşitli girişimler sonucunda müzeye dönüştürüldü ve 27 Aralık 1975 günü Divan Edebiyatı Müzesi adıyla ziyarete açıldı. Bu tarihten sonra dönem dönem restorasyon çalışmaları yapıldı. 2007’de başlayan son restorasyonun ardından, 21 Kasım 2011’de Galata Mevlevihanesi Müzesi adıyla hizmet vermeye başlamıştır.

Günümüzde mevlevihane bünyesinde semahane ve derviş odalarını kapsayan ana yapı, Halet Efendi Kütüphanesi, Sebili ve Türbesi, Şeyh Galib Türbesi, Hasan Ağa Çeşmesi, sarnıç, hâmûşân, Adile Sultan Şadırvanı ve çamaşırhane bulunmaktadır.

Galata Mevlevihanesi Müzesi Ziyaret

Galata Mevlevihanesi Müzesi, PAZARTESİ günleri hariç haftanın 6 günü ziyarete açıktır. Yıl içerisinde ise sadece Ramazan ve Kurban Bayramları’nın ilk günlerinde yarım gün kapalı olmasının dışında tüm resmi tatillerde de ziyaret edilebilmektedir.

1 Ekim – 1 Nisan Arası Ziyaretler

Pazartesi
Kapalı
Salı
9:00 am – 5:00 pm
Çarşamba
9:00 am – 5:00 pm
Perşembe
9:00 am – 5:00 pm
Cuma
9:00 am – 5:00 pm
Cumartesi
9:00 am – 5:00 pm
Pazar
9:00 am – 5:00 pm

1 Nisan – 1 Ekim Arası Ziyaretler

Pazartesi
Kapalı
Salı
9:00 am – 7:00 pm
Çarşamba
9:00 am – 7:00 pm
Perşembe
9:00 am – 7:00 pm
Cuma
9:00 am – 7:00 pm
Cumartesi
9:00 am – 7:00 pm
Pazar
9:00 am – 7:00 pm

Ancak gişeler son giriş saatinden bir saat kadar önce kapanabilmektedir. Bu nedenle ziyareti son saatlere bırakmamakta yarar var.

Galata Mevlevihanesi Müze Giriş Fiyatları 2021

Müzeye giriş adına tek tip fiyatlandırma mevcuttur;  14 Lira giriş ücreti vererek müzeye giriş mümkün. Bunun yanı sıra Müze Kart geçerlidir. Yalnızca semazen gösterilerinde bu ücretler artar ve müze kart geçerli değildir. Semazen izlemek isteyenler 100 TL ücret ile bilet alarak gösteriyi izleyebilirler. Müzeye ücretsiz giriş yapabileceklerin listesi ise;

  • 18 yaş altı ve 65 yaş üzeri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları
  • Gazi ve şehitlerin eşleri ile çocukları.
  • Engelliler ve bir refakatçileri
  • Er ve erbaşlar
  • 0-12 yaş arasındaki yabancı uyruklular
  • Basın Kartı sahipleri
  • Bakanlık onaylı tur operatörleri

Galata Mevlevihanesi Sema Gösterisi Videosu

Galata Mevlevihanesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Galata Mevlevihanesi’ne Taksim Meydanı’ndan ya da Eminönü ve Karaköy’den gitmek çokça kolaydır. Taksim Meydanı’na kadar gelip buradan İstikal Caddesi’ni yürüyerek geçmek veyahut Şişhane’ye kadar metroya binmek tercihler arasındadır. Karaköy’e gelindiğinde ise yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüşle, ya da finükülerle Tünel’e kadar çıkabilirler.

Otobüsle Galata Mevlevihanesi’ne gitmek isteyenler ister Taksim Meydan, isterlerse de Eminönü’ne veya Karaköy’e gelen herhangi bir otobüse binilebilir.

Bağcılar-Kabataş Tramvay Hattı kullanılarak Karaköy’e kadar gelinebilir.

Deniz yolu ile Eminönü ya da Karaköy’e gelinip, buradan müzeye geçilebilir.

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı ile Taksim’e kadar geldikten sonra, buradan da müzeye geçilebilir.

Marmaray kullanılarak Sirkeci’ye kadar gelinebilir. Buradan ister 12 dakikalık bir yürüyüş, isterse de tramvayla finükülere kadar gidilebilir.

Konum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: