Kapalı Çarşı

kapali carsi kapak gezenkediler.com

Kapalıçarşı‘nın çekirdeğini oluşturan 2 bedestenden İç Bedesten yani Cevahir Bedesteni müellifler arasında tartışmalı olmakla birlikte büyük bir olasılıkla Bizans’tan kalma bir yapı olduğu düşünülmektedir. Yeni Bedesten ise 1460 tarihinde Fatih S. Mehmet tarafından yaptırılan Kapalıçarşı’nın ikinci önemli yapısı olarak bilinir ve Sandal Bedesteni olarak da anılır. Burada bir yolu pamuk bir yolu ipekten dokunan ve Sandal adı verilen kumaş satıldığından “Sandal Bedesteni” adı verilmiştir.

Fatih Sultan Mehmet’in emri ile Kapalıçarşı’nın inşaatına bizzat başlandığı sene olan 1460 yılı Kapalıçarşı’nın kuruluş yılı olarak kabul edilmiştir. En büyük çarşıysa Kanuni tarafından ahşap bir yapı olarak inşa ettirilmiştir.

Dev ölçülü, 30.700 metrekarede barınan 66 kadar sokağı ve 4.000 e yakın dükkanı ile Kapalıçarşı, İstanbul’un göz bebeği olmakla birlikte mutlaka gidilip görülmesi gereken yer arasında sıralanır. Sanki bir mini şehir gibi olan bu alan zamanla ünlenmiş ve daha da büyütülmüştür. İçinde son zamanlara kadar: 5 cami, 1 mektep, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 sebil, 1 şadırvan, 24 kapı, 17 han bulunmakta idi.

15. yüzyıldan kalan gayet kalın duvarlı olan, bir seri kubbeyle sarılı eski iki yapının etrafı daha sonraki yüzyıllarda, gelişen sokakların üzerleri sarılarak, ekler inşa edilerek, günümüzde ki gibi bir tür alışveriş merkezi haline getirilmiştir. Eski zamanlar da burası her sokağında belirli mesleklerin konumlandığı ve bunların da, el işi imalatının yada yapısının (manifaktür) sıkı denetim de tutulduğu, ticari ahlak ve törelere fazlasıyla saygı gösterilen bir çarşıydı. Her türden değerli kumaşlar, mücevherler, silahlar, antika eşyalar, açısından nesillerce uzmanlaşmış ailelerce, tamamen güven içerisin de satılırdı. Yakın zaman da deprem ve birkaç kez büyük yangın geçirmiş olan Kapalıçarşı, eskisi gibi onarılmışsa da, geçmişteki özellikleri biraz da olsa değişikliğe uğramak zorunda kalmıştır.

Tartişmalar çıkmaması adına her bir dükkan aynı metrekare şeklinde yapılmıştı. Satıcılar arasında rekabet her ne olursa olsun kesinlikle yasaklanmıştı. Satılan ürünlere devletin belirlemiş olduğundan yüksek fiyat konulamazdı ve bunun büyük cezaları mevcuttu.. Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı’ya Nasıl Gidilir?

Konum;

Ulaşım

Kapalıçarşı, İstanbul’un Fatih ilçesinde “Beyazıt” semtindedir. 

Anadolu yakasından gelmek isteyenler için yol tarifi;

  • Kadıköy’den Eminönü istikametine giden vapurlarla karşıya geçtikten sonrasın da iskelenin karşısında mevcut olan ve  Bağcılar yönüne giden Kabataş-Bağcılar tramvay hattına binerek Beyazıt-Kapalıçarşı durağında inip Kapalıçarşı’ya geçiş yapabilirsiniz.

  • Üsküdar‘dan Marmaray ile Sirkeci durağında indikten hemen sonra Kabataş-Bağcılar tramvay hattına aktarma yaparak tramvayın Beyazıt-Kapalıçarşı durağında indiğinizde Kapalıçarşı’ya ulaşmış olursunuz.

  • Ümraniye‘den Üsküdar-Çekmeköy metrosuna erişerek Üsküdar son durakta indikten hemen sonra Marmaray’a aktarma yapın. Marmaray’dan  Sirkeci durağında indikten sonra Kabataş-Bağcılar tramvay hattına aktarma yaparaktan tramvayın Beyazıt-Kapalıçarşı durağında indiğiniz de Kapalıçarşı’ya ulaşmış olursunuz.

  • KartalMaltepePendikTuzla taraflarından gelecekseniz, Kadıköy-Tavşantepe metrosuna binip Ayrılıkçeşmesi istasyonunda inerek Marmaray’a aktarma yapın. Marmaray’dan Sirkeci durağında indikten sonra da Kabataş-Bağcılar tramvay hattına aktarma yaparaktan tramvayın Beyazıt-Kapalıçarşı durağında indiğiniz zaman Kapalıçarşı’ya ulaşabilmektesiniz.

  • Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan E3‘e binerek 4.Levent Metro‘nun son durağında indikten sonra Yenikapı-Hacıosman metrosuna aktarma yapın. Metronun Vezneciler istasyonunda indiğiniz zaman bir kaç dakikalık yürüyüş sonrası Kapalıçarşı’ya ulaşmış olacaksınız.

Avrupa yakasından gelecekler için;

  • BüyükçekmeceBeylikdüzüAvcılar
    KüçükçekmeceBahçelievler tarafından geliyor iseniz herhangi bir metrobüs istasyonuna geçip Metrobüs ile Cevizlibağ durağında inip, Kabataş-Bağcılar tramvay hattına aktarma yapın. Tramvay ile Beyazıt-Kapalıçarşı durağında indiğiniz zaman Kapalıçarşı’ya doğrudan ulaşırsınız.

  • BağcılarGüngören tarafından geliyor iseniz, Kabataş-Bağcılar tramvay hattına atlayarak Beyazıt-Kapalıçarşı durağında inip Kapalıçarşı’ya geçişinizi sağlayabilirsiniz.

  • EsenlerBayrampaşa taraflarından geliyorsanız,  Yenikapı-Havalimanı metrosu ile Zeytinburnu durağında inip, Kabataş-Bağcılar tramvayına aktarma yapın. Tramvay ile Beyazıt-Kapalıçarşı durağın da indiğiniz zaman Kapalıçarşı’ya doğrudan ulaşabilirsiniz.

  • Taksim‘den ise, Yenikapı-Hacıosman metrosuna binip, Vezneciler durağında indiğiniz zaman hemen sonrasın da bir kaç dakikalık yürüyüş ile Kapalıçarşı’ya rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

** Kapalıçarşı’ya ulaşım için en kolay yöntem Bağcılar-Kabataş tramvay hattını kullanmanız olacaktır. Beyazıt durağında indiğiniz de 3 ila 4 dakikalık yürüme mesafesinde kalıyor.

Ziyaret Saatleri

Kapalıçarşı, Pazar günleri haricinde, 10:00-16.00 saatleri arasında açıktır.

travel gezenkediler.com
Gezenkediler.com

Korona Virüs kapsamında pazar günleri ve resmi tatiller hariç diğer her gün ziyaret edebilirsiniz. Maskenizi ve dezenfektanlarınızı yanınızdan eksik etmeyiniz. 🙂

Gezenkediniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: