Rumeli Hisarı

Rumeli Hisari Kulesi gezenkediler.com

Kısaca Rumeli Hisarı

Hisarın yapımına tam olarak iddia edilen, 15 Nisan 1452’de başlandığı yönündedir. İş bölümü yapılarak her bölümün inşası bir paşanın denetimine verilmiş olup, deniz tarafına düşen bölümün inşasını da Fatih Sultan Mehmet bizzat kendisi üstlenmiştir. Denizden bakıldığında sağ taraftaki kulenin yapımına Saruca Paşa, sol taraftakinin yapımına Zağanos Paşa, kıyıdaki kulenin yapımına da Halil Paşa nezaret etmiştir. Buralardaki kuleler de bu paşaların adlarını taşımaktadırlar. Hisarın inşası 31 Ağustos 1452’de tamamlanmıştır.

Bizanslı tarihçi Dukas’ta 1452 Mart ayı sonları olarak bildirilmekte, bunun yanında inşaatının çeşitli kaynaklardan varılan sonuçlara göre dört beş ay kadar sürdüğü kabul edilmektedir. İstanbul’un fethinden önce Boğaz’ı kontrol altında tutmak için Fâtih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan bu hisarın çevresinde aynı adla anılan bir semt oluşmuştur. Fetihten önce Boğaz’dan Bizans’a izinsiz geçişleri önlemiş olan kale fetihten sonra stratejik önemini kaybetmiş ve devlet hapishanesi olmuştur. 1509 yılında depremde zarar gören hisar XVII. yüzyılın ortalarında bir yangın geçirmiş, Osmanlı devrinde son olarak Sultan III. Selim zamanında  tamir edilmiştir. Daha sonra kendi haline terkedilen hisar en kapsamlı restorasyonu 1953’te görmüştür. Bu tamir ile hisar kurtarılmış olmakla birlikte arkada cami yerine inşa edilen açıkhava tiyatrosu başta olmak üzere yapılan bazı ilâveler yapının tarihî karakterine uymaması sebebiyle eleştirilmiştir. Kale günümüzde Hisarlar Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Dip Not: Biz gezginler olarak, böyle mekanlar da hayvanlara gıda desteğini esirgemiyoruz 🙂 Sizler de duyarlı olup bu yerleri ziyarete giderken yanınız da bir miktar mama götürebilirsiniz. Rumeli Hisarı yöneticileri gayet duyarlı kişilerden oluşuyor. Sağolsunlar, eğer mama yardımı yaparsak istediğimiz de girip çıkmamıza izin vereceklerini ifade etmişlerdi 🙂 Buradan onlara da kucak dolusu sevgiler ve teşekkürleri borç bilirim.

Kısa Bir Video

video
play-sharp-fill

Rumeli Hisarına Gidiş Ve Giriş Ücretleri

Ziyaret Saatleri Ve Ücretler

+ Rumeli Hisarı’nı pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

+ Tam bilet 18₺. “Müzekart” geçerlidir. 

Konum:

Yol Tarifi:

Anadolu yakasından gelenler için

Kadıköy Rıhtım’dan Beşiktaş vapuruna binip Beşiktaş’ta Ortaköy yönüne giden Bahçeşehir Üniversitesi durağından 22, 22RE, 25E, 40, 40T, 42T numaralı otobüslerden herhangi birine binip Rumeli Hisarı durağında inerek Rumeli Hisarı’na Varabilirsiniz.

           vapurokotobus22/22RE/25E/40/40T/42T


Üsküdar‘dan Beşiktaş vapuruna binip Beşiktaş’ta Ortaköy yönüne giden Bahçeşehir Üniversitesi durağından 2222RE25E4040T42T  Hat sayılı otobüslerden herhangi birine binip Rumeli Hisarı durağında inerek Rumeli Hisarına ulaşabilirsiniz.

           vapurokotobus22/22RE/25E/40/40T/42T


KartalPendikTuzlaMaltepe taraflarından geliyorsanız Kadıköy-Tavşantepe metrosuyla Kadıköy‘e gelip Rıhtım‘dan Beşiktaş vapuruna binip Beşiktaş’ta Ortaköy yönüne giden Bahçeşehir Üniversitesi durağından 2222RE25E4040T42T numaralı otobüslerden herhangi birine binip Rumel Hisarı durağında inerek Rumeli Hisarına ulaşabilirsiniz

           m4okvapurokotobus22/22RE/25E/40/40T/42T


Ümraniye taraflarından geliyorsanız Üsküdar-Çekmeköy metrosuna binerek Üsküdar’da indikten sonra iskeleden Beşiktaş vapuruna binip Beşiktaş’ta Ortaköy yönüne giden Bahçeşehir Üniversitesi durağından 2222RE25E4040T42T numaralı otobüslerden herhangi birine binip Rumeli Hisarı durağında inerek Rumeli Hisarı’na ulaşabilirsiniz.

           m5okvapurokotobus22/22RE/25E/40/40T/42T

Avrupa yakasından gelenler için

BüyükçekmeceBeylikdüzüAvcılarKüçükçekmeceMecidiyeköy taraflarından geliyorsanız herhangi bir Metrobüs istasyonundan metrobüse binerek Zincirlikuyu‘ya geldikten sonra Beşiktaş çıkışından çıkarak önünüzdeki otobüs durağından geçen herhangi bir otobüse binerek Barbaros Bulvarından aşağıya inip Beşiktaş Meydan durağında indikten sonra Ortaköy yönüne giden Bahçeşehir Üniversitesi durağından 2222RE25E4040T42T numaralı otobüslerden herhangi birine binip Rumeli Hisarı durağında inerek Rumeli Hisarına ulaşabilirsiniz.

           metrobusokotobusokotobus22/22RE/25E/40/40T/42T


BağcılarGüngören taraflarından geliyorsanız Kabataş-Bağcılar tramvay hattıyla Kabataş‘ta inip Kabataş’tan kalkan 22,,25E otobüs hatlarından herhangi birine binip Rumeli Hisarı durağında inerek Rumel Hisarı’na ulaşabilirsiniz.

           t1okotobus22/25E


EsenlerBayrampaşa taraflarından geliyorsanız Yenikapı-Havalimanı metrosuyla Merter istasyonunda inerek Metrobüse aktarma yapınız. Metrobüs ile Zincirlikuyu‘ya geldikten sonra Beşiktaş çıkışından çıkarak önünüzdeki otobüs durağından herhangi bir otobüse binerek Barbaros Bulvarından aşağıya inip Beşiktaş Meydan durağında indikten sonra Ortaköy yönüne giden Bahçeşehir Üniversitesi durağından 2222RE25E4040T42T numaralı otobüslerden herhangi birine binerek Rumel Hisarı durağında indiğinizde Rumel Hisarı’na ulaşabilirsiniz.

m1aokmetrobusokotobusokotobus22/22RE/25E/40/40T/42T


Taksim’den 4040T,  42T numaralı otobüslerden herhangi birine binerek Rumeli Hisarı durağında inip Rumeli Hisarı’na ulaşabilirsiniz.

           otobus40/40T/42T

travel gezenkediler.com
gezenkediler.com

Korona Virüs kapsamında pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edebilirsiniz. Maskenizi ve dezenfektanlarınızı yanınızdan eksik etmeyiniz.

Gezen Kediniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: